Nazırlıkları Kim Kurdu ?

Irem

New member
**\Nazırlıkları Kim Kurdu?\**

Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim yapısındaki en önemli ve dikkat çeken unsurlardan biri de nazırlıklardır. Bu sistem, 19. yüzyılda Osmanlı yönetiminde büyük bir dönüşüm sürecinin simgelerinden biridir. Nazırlıklar, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde devletin idari yapısının modernize edilmesi amacıyla kurulmuş olan bakanlıklar ya da yüksek düzeydeki yönetim organlarıydı. Bu makale, nazırlıkların ortaya çıkışı, kimler tarafından kurulduğu ve Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yerine dair detaylı bir inceleme sunacaktır.

### \Nazırlıkların Tarihsel Süreci ve Kuruluşu\

Osmanlı Devleti, 19. yüzyılda büyük bir modernleşme hareketine girmiştir. Bu hareketin en önemli adımlarından biri de 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı ile başlamıştır. Tanzimat Fermanı, devletin idari yapısını yeniden şekillendirmeyi amaçlayan bir reform hareketiydi ve bu reformlar, nazırlıkların kuruluşunu da kapsıyordu. Ancak, nazırlıkların temelleri Tanzimat’tan önce de atılmaya başlanmıştı. Tanzimat’la birlikte, Osmanlı bürokrasisinin modernleşmesi adına pek çok yeni kurum oluşturulmuş ve bunlar arasında nazırlıklar da önemli bir yer tutmuştur.

İlk olarak 1836 yılında, Osmanlı'da "nazır" unvanına sahip olan bir idari organ kurulmuştur. Bu kurum, bir bakanlık düzeyine sahip olan, belirli bir yönetim alanını denetleyen ve yöneten üst düzey bir yetkilidir. 1839'dan sonra Tanzimat reformlarının genişlemesi ile birlikte, nazırlıkların sayısı ve kapsamı da artmıştır.

### \Nazırlıklar ve Tanzimat Reformları\

Tanzimat Fermanı, Osmanlı İmparatorluğu'nu modernize etmeyi ve batılı anlamda bir yönetim sistemine kavuşturmayı amaçlayan kapsamlı bir reformlar dizisiydi. Tanzimat ile birlikte, ülke çapında önemli değişiklikler yapılmış, bunun yanında merkezi yönetimin gücünü artırmayı hedefleyen bir dizi kurum kurulmuştur. Bu reformların en önemli ayaklarından biri de nazırlıkların kurulmasıydı.

İlk olarak, 1836 yılında kurulan "Hariciye Nazırlığı" (Dışişleri Bakanlığı) Tanzimat’la birlikte kurulan nazırlıklardan ilkiydi. Ardından, 1838’de "Sadaret" adı verilen başbakanlık kurumu ile birlikte nazırlıklar daha da belirginleşmiş ve diğer bakanlıklar kurulmaya başlanmıştır. 1864’te "Maliye Nazırlığı" (Hazine ve Maliye Bakanlığı), 1867'de "Adalet Nazırlığı" (Adalet Bakanlığı) ve "İçişleri Nazırlığı" (İçişleri Bakanlığı) gibi önemli bakanlıklar da kurulmuştur. Bu bakanlıkların her biri, Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim işleyişinde önemli yerler tutmuş ve Osmanlı idari yapısının modernleşmesinde kilit roller üstlenmiştir.

### \Nazırlıkları Kim Kurdu?\

Nazırlıkların kuruluşu, Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim yapısındaki köklü değişikliklerin bir yansımasıydı. Peki, bu nazırlıkları kim kurdu? Bu sorunun cevabı, Osmanlı İmparatorluğu’nda reformları gerçekleştiren padişahlar ve devlet adamlarıyla doğrudan ilgilidir.

Tanzimat Fermanı’nın ilanı, özellikle Sultan II. Mahmud’un reformlarına dayanmaktadır. II. Mahmud, devleti yeniden yapılandırmak için köklü değişiklikler yapmaya başlamış, bunlar arasında Nazırlıkların temellerini atmıştır. Tanzimat Fermanı'nı ise Sultan Abdülmecid ilan etmiştir ve bu ferman, modern Osmanlı idari yapısının temellerini atmıştır.

Özellikle, Tanzimat dönemi reformlarının baş aktörlerinden olan Sadrazam Mustafa Reşit Paşa, nazırlıkların kurulmasında önemli bir rol oynamıştır. Reşit Paşa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen bu reformlar, Osmanlı devlet yapısında derinlemesine bir dönüşüm sürecini başlatmıştır. Ayrıca, Abdülaziz dönemi ve özellikle Abdülhamid II. dönemlerinde de nazırlıklar, Osmanlı'nın modernleşme yolunda en etkin yapı taşlarından biri haline gelmiştir.

### \Nazırlıkların Osmanlı'daki Önemi ve İşlevi\

Nazırlıklar, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yönetim sisteminin önemli organlarıydı. Bu organlar, batılılaşma sürecinin en önemli göstergelerindendir. Nazırlıklar, Osmanlı devletinin merkezi yönetim işleyişinin daha modern bir hale getirilmesinde büyük rol oynamış ve idari yapının daha düzenli çalışmasını sağlamıştır.

Her nazırlık, kendi alanında uzmanlaşmış bürokratlardan oluşmuş ve devletin çeşitli işlevlerini yerine getiren bir yönetim organı olmuştur. Örneğin, Hariciye Nazırlığı, dışişleri ve diplomatik ilişkilerle ilgili işlemleri yürütürken, Maliye Nazırlığı, devletin ekonomik işleyişini denetlemiştir. İçişleri Nazırlığı, güvenlik ve asayişle ilgili işlerin denetimi için kurulmuş, Adalet Nazırlığı ise hukuki düzeni sağlamıştır.

Bu nazırlıkların işlevi, Osmanlı Devleti'ni daha merkeziyetçi bir yapıya kavuşturmuş ve padişahın otoritesini güçlendirmiştir. Aynı zamanda, Osmanlı İmparatorluğu'nun dış dünyayla olan ilişkilerinin de düzenli bir şekilde yönetilmesini sağlamıştır.

### \Nazırlıkların Sonraki Dönemdeki Rolü\

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, özellikle Meşrutiyet’in ilanı ve Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte nazırlıkların işlevi değişmiştir. Tanzimat döneminde kurulan bu bakanlıklar, Cumhuriyet’in ilk yıllarında bakanlıkların temel yapı taşları olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Ancak, Cumhuriyet döneminde nazırlıklar daha çok modern bakanlıklarla değiştirilmiş ve mevcut yapı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmiştir.

### \Sonuç\

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki nazırlıklar, Tanzimat reformlarının bir parçası olarak 19. yüzyılda kurulmuş ve batılılaşma hareketinin önemli bir adımını oluşturmuştur. Bu bakanlıklar, devleti modernleştirme ve yönetim işleyişini düzene koyma çabalarının bir yansımasıydı. Nazırlıkların kuruluşu, dönemin padişahları ve reformist devlet adamlarının katkılarıyla gerçekleşmiş ve Osmanlı yönetiminin modernize edilmesinde büyük rol oynamıştır.