2024 Bask seçimleri: PNV son tartışmada PSOE'nin Bildu ile aynı fikirde olabileceği konusunda uyarıyor: “Bay Sánchez'in kararını beklemeliyiz”

feateous

New member
2024 Bask seçimleri: PNV son tartışmada PSOE'nin Bildu ile aynı fikirde olabileceği konusunda uyarıyor: “Bay Sánchez'in kararını beklemeliyiz”Güncellenmiş 17 Nisan 2024 Çarşamba –
00:49


EH Bildu, bir sonraki Bask Parlamentosu'nun “ezici derecede egemenlikçi” olacağı gerçeğinden faydalanarak PNV ile el ele vererek “ilk kez bir Hükümet Başkanının” ortaya çıkacağı “fırsat penceresinden” yararlanmayı planlıyor. Pedro Sánchez'in Bask egemenlik statüsünü kolaylaştırmak için “bölgesellik” konusunu açması gibi. Bildu lehendakari adayının sunduğu teklif Otxandiano Saçı Bunun temel direği, PNV ile koalisyonunun 2018'de kabul ettiği “temel ve ilkelerdir”. Eneko Andueza (Bask PSOE) ve Javier de Andrs (PP), Euskadi'nin bir ulus olarak tanınmasını ve devletle “ikili” bir ilişki kurulmasını talep eden bu Bask tüzüğünden uzaklaştı.


Ancak ETA'nın mirasını taşıyan oluşumun kazanabileceği tarihteki ilk seçimlere beş gün kala son tartışmanın en dramatik anının kahramanı olan Sánchez'e yapılan tek gönderme bu değildi. Her adayın altın dakikasından hemen önce ve PNV adayı için yalnızca minimum bir sıra kaldığında sunucu şunları söyledi: “Bay Pradales, bu tartışmada PNV-PSE anlaşmasının zaten yapıldığı söylendi. Dört saniye kaldı. Cevap verebilir misiniz? Milliyetçi siyasetçi şaşırttı: “Sanırım 21 Nisan Pazar gecesine kadar Bay Sánchez'in kararını beklememiz gerekiyor.”. Cümlesini bir gülümsemeyle çerçeveledi. Böylece PNV, kampanyaya katılan tek Pablo Iglesias gibi, Bask sosyalistlerinin tekrarladığı şeye rağmen, Abertzales'in kazanması durumunda İspanyol Hükümeti başkanının oylarını Bildu'ya verebileceği fikrini destekledi. Bu Pazar günü ve Otegi'nin Madrid'de PSOE'ye verdiği desteği sürdürmesini talep etmesi halinde.

Bask seçimleriyle ilgili sözde 'büyük tartışma', PNV ve EH Bildu'nun, Bask Hükümeti'ne liderlik etmek için sert bir rekabet içinde olmalarına rağmen, Euskadi'deki egemenlik sürecinin uygulanmasını paylaştıklarını gösterdi. Otxandiano, diğer yedi 'lehendakari' adayının önünde, gelecekteki egemenlik yasasının ekseni olarak “demokratik karar verme hakkı ilkesini” savundu ve Eneko Andueza'yı (PSOE), bunun onayını Sánchez Hükümeti ile müzakere etme hedefi konusunda uyardı. Andueza “egemenlik maceralarına” katılımını reddetmek için isyan ettiğinde, PNV adayı İmanol Pradales Ona, Sánchez'in Aralık 2023'te PNV ile imzaladığı ve ikinci görevi için milliyetçi oyları garantileyen anlaşmayı gösterdi.

“Başkan Sánchez tarafından imzalanan ve Euskadi'nin ulusal düzeyde tanınmasını, Bask yetkilerinin korunmasını ve ikililiğe dayalı bir garantiler sistemini müzakere etme taahhüdünü içeren bir taahhüt.”

Otxandiano ayrıca, EH Bildu'nun parlamento sunumunu 21-A'dan üç ay sonra yeniden etkinleştirme önerisini vurguladı ve hedefinin ortak bir öneriyi bir yıl sonra tamamlamak olduğunu vurguladı. Tüm seçim anketlerine göre, EH Bildu ve PNV, Bask Parlamentosu'na 75 sandalyeli 55-56 milletvekili ekleyecek ve bu da onlara herhangi bir yasal reformu veya tartışma sırasında kararlaştırıldığı gibi 'yeni bir statüyü' onaylama olanağı verecek.

İki milliyetçi parti arasında egemenlik açısından yapılan zımni anlaşma, gelecekteki Bask Hükümeti'nin kurulması için geçerli olmayacak. PNV adayı Imanol Pradales, bu öğleden sonra biber gazıyla saldırıya uğradığı saldırıdan tamamen kurtuldu ve tartışma boyunca 'lehendakari' gibi davrandı.

Pradales, müdahalelerinin her birinde Pello Otxandiano'yu milliyetçi solun baş harfleri olan Sortu'nun temsilcisi olarak etiketledi ve siyasi rakibinin önerilerini altın dakikaya kadar diskalifiye etti. PNV adayı Bildu'nun ekonomik “müdahaleciliğine” saldırdı ve onları ülkenin doktorlarını kontrol etmek istemekle suçladı. Osakidetzaşirketlerin nasıl çalıştığını bilmediğini, Bask polisini silahsızlandırmaya çalıştığını ve kendisini bekleyen bir “etik meselesi” olduğunu belirtmekle sınırladığını söyledi.

Bu ürkek imayla Pradales, Pello Otxandiano'nun şu açıklamalarına atıfta bulundu: ETA'nın “terörist grup” olduğunu kabul etmekten kaçındı. EH Bildu'nun mağdur dernekleri, siyasi partiler ve bizzat Sánchez Hükümeti tarafından sert bir şekilde eleştirilen ideolojik konumlandırması, ancak bu yalnızca Vox adayı tarafından yapılan tartışmada kullanıldı. Amaia Martinez. Vox milletvekili ve lehendakari adayı, ilk müdahalesinden bu yana Otxandiano'yu bu açıklamalarından dolayı kınadı ancak söz konusu kişilerden herhangi bir yanıt alamadı.

Öte yandan Otxandiano, Bask PP ve Vox ile ilgili olarak “aşırı sağ” hariç, Bask siyasi güçlerinin geri kalanıyla “işbirlikçi hükümetler” önererek seçim koalisyonunun en tatlı imajını destekledi. Otxandiano'nun PNV, Bask PSOE, Sumar ve Podemos'a ilettiği teklif, “uzun vadeli bir ülke projesi”nde işbirliği yapılması yönünde. Sosyalist Eneko Andueza, koalisyon 21-A seçimlerini kazansa bile Bildu Hükümeti'nin kurulmasını kolaylaştırmayacağını vurgulayarak bu davetten hızla uzaklaştı. Andueza, milliyetçi koalisyonla herhangi bir anlaşma yapılmayacağını vurgulamak için “popüler” Javier de Andrés ile tuhaf bir iddiaya bile girdi. Pradales (PNV), bir sonraki Bask Yönetimi'nin oluşumunun 21-A sonuçlarına bağlı olacağını ve daha sonra “Bay Sánchez'in kararını beklemek zorunda kalacağımızı” belirterek bu kararlılığı sorguladı.