«Lorca'nın mirası mitolojininki gibidir»

humhum

Global Mod
Global Mod
Lorca ailesinin yazlık evi olan Huerta San Vicente'de bir kişiye daha yer yoktu. Edebiyat havadaydı. Şiir yavaş yavaş havayı kapladı ve şehri süsledi. 15-19 Nisan tarihleri arasında Granada küresel şiirsel bir odak noktası haline geliyor. “Şiirin bir kontrol altına alma aracı olarak hizmet ettiği, 20. yılını kutlayan bu dünya festivaline hoş geldiniz” dedi. festival eş direktörü Daniel Rodriguez Moya kurumsal açılış sırasında.


Bu hafta Endülüs eyaleti ev sahipliği yapıyor 11 ülkeden 80 şair ve sayısız etkinlik tüm izleyiciler için. Festivalin merkezi ve alt karargahları var: Pinos Puente, Víznar, Fuentevaqueros, Alfacar ve diğerleri. Açılış günü heyecanlı bölümler ve müzik ve şiir karışımı arasında geçti. Hümanizm ve edebiyat etiği Soyinka tarafından eklenmiştir.


Parıldayan bir güneşin altında, Juanjo Téllez, Chipi 'La Canalla' ve Javier Rubial'in rol aldığı ilk perdede bu kelime müzik notalarıyla birleşti. Daha sonra bir resital okundu Elsa Lopez, Chantal Maillard ve Antonio Colinas. «Çok heyecan vericiydi: sahne, ay, esen meltem. Kanaryalı şair Elsa López, medyamıza şöyle ifade ediyor: Hiç şüphe yok ki, bir an sihirli bir an yaşandı. Colinas tarafından da “Huerta de San Vicente'de olmanın tarihsel, tarih içi ve şiirsel bir yoğunluk eylemi olduğu” düşüncesiyle benimsenen konum. Değerli yazarların okuduğu söyleşinin ardından, şarkıcı-söz yazarı Amparanoia Daniel Rodríguez Moya ile müzikal kompozisyon, şarkı sözleri ve şiir hakkında konuştu.

Soyinka, hümanizmin işareti

“Öncelikle bu bir onurdur. Bu festivalin açılışını yapmak benim için büyük bir onur” diye itiraf ediyor Nobel Ödülü sahibi Soyinka ABC'ye. Büyülenmiş bir dinleyici kitlesi önünde yaptığı konuşma, ana fikri şöyle bir şey söylemek olan 'Göçmen' başlıklı bir şiirle başladı: Rüzgar hepimizi birleştiren göçmendir. Son ışık ışınlarını da kaybetmeye yüz tutmuş bir Granada'nın önünde durmuş, yavaş bir ses ve melodik bir dizeye dönüşen konuşma şu şekilde dönüyordu: onun deneme niteliğindeki çalışması ve insan bağlılığı.


Festival direktörü ile yapılan görüşmede Remedios Sanchez, dünyanın sorunlarına, doğduğu ülkenin müzik tonalitelerine, flamenkoya, insan karşıtı gerçekliklere ve hepsinden önemlisi hümanist bağlılığına ilişkin yönlere değinildi. İkincisi, doğrudan eserinin tamamına yansıdı. Öte yandan bunlara da vurgu yapıldı. çocukluk anıları neredeyse 90 yaşında bir adamın gözünden görülüyor. Diyalog bazı gözlemlerle sona erdi. hapishanede geçirdiği sürekitaplarından birinin üç bölümünü tuvalet kağıdı üzerine yazdı.

—2009'da aynı festivaldeydi.

—İspanyol kültürüne her zaman hayran olduğumu söyleyebilirim ve elbette bunu İspanyol çalışmalarına ve diline de genişletiyorum. Bunu konuşmuyorum çünkü pratik yapmıyorum ama akıcı bir şekilde İspanyolca okuyorum. Hatta bolca Lorca okudum.

—Granadalı şair hakkında neyi önemli buldunuz?

—Beni etkilediğini söyleyemem. Bildiğim şey, onun gerçek yaratıcılığının ortamına kendi kültürüme yakınlığım olduğu. Yunan trajedileri gibi. Yani bir Yunan panteonuna benziyor, Yunan tanrılarına… Ve Lorca'nın eserlerinde mitolojiye benzeyen o mirası gördüğümü hissediyorum. Onun hakkında araştırdığım şey bu.

İkincil resim 1 - I

İkincil resim 2 - I

FIP sırasında Soyinka
Hey
Jose Melek

Festivalin ilk günü şık bir şekilde sona erdi. “Olağanüstü bir ilk günü kapattık. Rodríguez Moya gazetemize, Soyinka'nın festivalimiz için harika bir doğum günü hediyesi olduğunu söyledi. Yönetmen Remedios Sánchez ise göreve başlama coşkusundan sonra Nijeryalı şairin “bir Etik bağlılık ve özgürlüklerde referans figürüÇünkü sözleri, değer krizleriyle dolu mevcut durumu yansıtmayı birleştiriyor.